Verse Zeeuwse mosselen

Nieuw Mosselseizoen gaat van start
mosselenVanaf eind juni starten wij weer met ons mosselseizoen, de periode dat wij deze lekkernij serveren is vanaf eind juni tot ongeveer eind september.

Het gehele mosselseizoen loopt van half juni tot mei, dus niet alleen tijdens maanden met een ‘R’. Wij starten met de Hangmosselen, deze worden geoogst vanaf half juni.( hieronder voor de liefhebber meer over deze hangcultuur ) verse bodem mosselen zijn al verkrijgbaar vanaf de tweede helft van juli.
Mosselen zijn niet alleen verkrijgbaar als er een ‘R’ in de maand zit, het verhaaltje van de ‘R’ in de maand klopt al lang niet meer. Dat is een groot misverstand. Ze zijn verkrijgbaar van medio juni, eerst de hangcultuur en later (ongeveer half juli ) de bodemcultuur tot medio april. De bodemmossel is de mossel die wij allen het meeste kennen en zijn slechts drie maanden, van half april tot half juli niet vers verkrijgbaar. De hangmosselen daarin tegen starten half juni, In April is het beste eraf.

Leuk om te weten ( voor de liefhebber ):
In de maanden april en mei planten de mosselen zich voort. De vrouwtjes stoten in deze periode miljoenen eicellen uit. De eicellen worden in het water bevrucht. Deze eicellen groeien uit tot larven en na ongeveer een maand begint zich een schelp te vormen. Deze minuscule mosseltjes worden ook wel mosselzaad genoemd. Het mosselzaad zinkt door het gewicht van de schelp naar de bodem, daar hechten ze zich aan de bodem, voorwerpen of aan elkaar. Zo ontstaan natuurlijke mosselbanken. Meestal worden de mosselbanken twee keer per jaar ( mei/juni en september/oktober ) vrijgegeven voor zaadvisserij. Het gevangen mosselzaad wordt door de kwekers uitgezet op hun kweekpercelen, op deze plaatsen kunnen de mosselen zich ontwikkelen tot volwaardige consumptie mosselen. Deze percelen bevinden zich in de Waddenzee en in de Oosterschelde.

Mosselveiling:
Mosselen zijn klaar voor de verkoop als ze twee tot drie jaar oud zijn. Dan worden ze opgevist en naar Yerseke gebracht. Yerseke is de mosselhoofdstad in Zeeland en heeft de enige mosselveiling ter wereld. Mosselen worden hier per ton verkocht, een mosselton is honderd kilo mosselen. Na de verkoop worden de mosselen verwaterd om al het zand en slib uit de schelp te krijgen. Hierna zijn ze gereed om verpakt te worden voor verkoop.
De kwaliteit van de mossel wordt bepaald door de versheid van de mossel, schelpgrootte, stukstal, vleesgewicht en het zandvrij-zijn.
Een goede manier voor het testen van de verheid van de mossel kan door middel van de kloptest.
Bij verse, licht openstaande mosselen trekken de sluitspieren samen en dan sluit ze zich.

De Mossel Hangcultuur
Rond 1986 ontdekte men in Zeeland nabij Neeltje Jans dat mosselen, die zich vastklampten aan de onderkant van boten en oestermanden, op een bijzondere manier groeiden. Uit die ontdekking kwam het idee voort voor ‘De Hollandse Hangmossel’. Er werd een eigen Nederlandse hangcultuur ontwikkeld door te kijken naar voorbeelden in Frankrijk, Italië en Spanje, waar mosselen aan palen of aan horizontale lijnen groeiden. Het uitgangspunt voor de hangcultuur is dat het mosselzaad niet op de bodem wordt uitgezaaid, maar dat het in een 8 meter lange sok in het water wordt opgehangen. Omdat ze hoger in het water hangen, dus vrij van de bodem, hebben ze geen last van zand of krabbetjes. Ze groeien daardoor sneller en zijn al na 14 maanden volgroeid. Opvallend is dan het hoge ‘vleesgewicht’ van 30-45% meer. De hangmosselen onderscheiden zich bovendien door een romige, zachte en verfijnde smaak. De hangmosselen zijn er in drie maten, te weten: super, imperiaal en jumbo. En in tegenstelling tot wat de meeste mosselliefhebbers denken, geldt voor alle soorten mosselen dat kleine mosselen vaak lekkerder zijn dan grote. Van de zeven ‘hanglocaties’ in Zeeland beschikt Neeltje Jans over de meest ideale natuurlijke omstandigheden. De mosselen vinden beschutting in de bekkens van het voormalig werkeiland, er is kristalhelder zout water en er is een gematigde kusttemperatuur. Dat alles levert een mossel op die voor kenners met afstand als nummer één gewaardeerd wordt. Een voordeel is dat de mosselen al vanaf circa 21 juni beschikbaar zijn.

Design & SEO: Topdata