Geschiedenis

GESCHIEDENIS van ons voormalige locatie ‘T Oad Kloaster in Stevensweert, omdat dit voor ons toch een mooie locatie was en we deze geschiedenis graag willen behouden, hebben we besloten om dit op onze site te laten staan voor de liefhebber die die graag willen lezen.

Zoals elke vesting met een garnizoen had ook Stevensweert een groot marktplein. Het diende bijvoorbeeld als oefenterrein of als plaats voor het afnemen van parades.

De markt in Stevensweert was van oorsprong een heel stuk groter dan nu. In 1859 stond de gemeente van Stevensweert toe om aan de westzijde van de markt een huis te bouwen. De aanvraag was gedaan door het echtpaar Houben-Galiart, een graanhandelaar van beroep.

Het huis werd gebouwd met als voorbeeld het schuin er tegenoverliggend pand, met ongeveer de zelfde indeling.

Oad Kloaster vroeger

Oad Kloaster vroeger

In 1927 werd het huis aangekocht door de zusters Franciscanessen van Heythuysen. Zij richtten het huis in als klooster. Zo werd een gedeelte van de bovenverdieping verbouwd tot kapel. Op de plaats van de voormalige stallen, naast de woning, werd een bewaarschool opgericht met daarboven de slaapplaatsen voor de kloosterzusters. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog moesten de inwoners van Stevensweert, inclusief de zusters, evacueren. Na de oorlog werd besloten het  klooster op te heffen. Het gebouw werd verkocht aan de Stevensweertse aannemer P. Tubee. Het woonhuis werd aanvankelijk verhuurd aan meerdere gezinnen. In 1963 volgde de verbouwing tot café met als naam ’T Oad Kloaster.

Inmiddels is door de jaren heen de bestemming gewijzigd in een restaurant, deze opnieuw werd verbouwd in de winter van 2008 / 2009 en sinds april 2009 open is met een heel mooie authentiek uitstraling en werd geëxploiteerd door Erik Kusters. De naam ’T Oad Kloaster bleef hierbij gelukkig bewaard!
Erik en zijn team hebben dit tot 31 december 2014 geëxploiteerd en zijn vanaf 10 januari verhuisd naar een andere locatie in Stevensweert en wel De Veldpoart, deze net 100 meter verder terug ligt voor meer uitbreidingsmogelijkheden van zijn beroep als horeca ondernemer.

Geschiedenis van de Veldpoart Stevensweert:

hier zijn we nog e.e.a. van uit aan het zoeken en hopen u ook dit op korte termijn te kunnen mede delen.

Design & SEO: Topdata