Bier en Biersoorten

Biersoorten:

 • Leeuw Pilsener van de Tap € 2,00
 • Leeuw Pilsener 1/2 liter € 4,50
 • Sjoes € 2,00

 

 • Oud Bruin ( flesje ) € 2,75
 • Palm Alcohol Vrij € 2,75
 • Palm € 2,75
 • Wiekse Witte € 2,75
 • Wiekse rose € 2,60

 

 • Charles Quint – Robijn Rood en Goud Blond € 3,25
 • Tongerlo – Blond, Bruin en Tripel ( Prior ) € 3,25
 • Mystic Witbier met krieken € 2,75
 • Mystic Witbier met Limoen € 2,75
 • Erdinger 1/2 liter € 4,00
 • Radler € 2,75

Bier,En historie;

Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd (bijvoorbeeld kersen (krieken). In (krieklambiek).

Er bestaan verschillende methodes om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt ‘brouwen’ genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist.

Voor de liefhebber een klein stukje geschiedenis over bier


Geschiedenis van bier :

Bier werd waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus gedronken in Mesopotamië. In de vroege Middeleeuwen werd bier nog altijd volgens dezelfde oude methode gebrouwen, voornamelijk door vrouwen, en in kloosters en abdijen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van het bier, waarbij de zware versie werd gedronken door paters en gasten, en de lichtere versie door de zusters. In de 12e eeuw werd het  brouwen overgenomen door herbergen. Deze brouwden bier met kruidenmengsels, ook wel gruit genaamd. Plaatselijke heren zagen hier een bron van inkomsten in onder de vorm van het gruitrecht. In 1364 kondigde Keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk de “Novus Modus Fermentandi  Cervisiam” (een Nieuwe Methode om Bier te Brouwen) af.

Deze wet reguleerde het gebruik van hop om bier te brouwen, in strijd met het gruitrecht naar Frans model. Het resultaat van deze verschillende methoden is momenteel nog te zien in de Brabantse bieren van hoge gisting (Duits gebied ten tijde van Karel IV ) en de Vlaamse witbieren (Frans gebied).

Tot de 14e eeuw werd bier enkel gebrouwen met spontane gisting, na de 14e eeuw wordt oud bier en later gist toegevoegd tijdens het brouwen. Overblijfselen van bieren van spontane gisting zijn de Lambik bieren, te vinden in de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. In 1852 legde in België een nieuwe Brouwwet een minimum van 300 kilogram grondstoffen per brouwsel op; het gevolg hiervan was dat in de 19e eeuw vele kleine brouwerijen verdwenen. In de 20e eeuw evolueerde het brouwproces verder onder invloed van technologische vernieuwingen, met name de pilsbieren kwamen op. Deze bieren van koude gisting zijn zeer economisch te produceren en namen gedurende de tweede helft van de 20e eeuw de belangrijkste plaats in de bierverkoop in. Tegen het einde van de 20e eeuw wonnen de speciaalbieren (zoals witbieren, abdijbieren, spontane gisting, hoge gisting) opnieuw aan populariteit.

Het bier in de Middeleeuwen was wezenlijk anders dan tegenwoordig. Doordat de vergisting nooit volledig was bevatte het bier weinig alcohol en veel restsuikers, waardoor het erg voedzaam was. Er werd erg veel bier gedronken, ook omdat het minder ziektekiemen bevatte dan water, doordat het gekookt was, Zelfs de kinderen dronken bier.

Een aardig voorbeeld van dit laatste: in 1854 heerste in Londen een choleraepidemie. Arts John Snow woonde in de wijk Soho, die zwaar getroffen werd. Hij bracht het aantal ziektegevallen in de wijk per straat in kaart, en het viel hem op dat in de brouwerij niemand ziek werd. Navraag leerde hem dat niemand in de fabriek water dronk, alleen bier. Nadat hij de plaatselijke waterpomp had laten verzegelen daalde het aantal ziektegevallen drastisch.

 Door de verschraling van het bieraanbod in Nederland – er werd voornamelijk pils gebrouwen – werd in 1980 het initiatief genomen tot het oprichten van PINT, een bierconsumentenvereniging die de diversiteit in bieren bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk bestond al enige tijd iets soortgelijks, de CAMRA

In België zou enkele jaren later de OBP worden opgericht, die aan het begin van de 21ste eeuw een doorstart maakte als Zythos.

Design & SEO: Topdata